Er wordt geen voorrang gegeven aan het eigen talent. Daarom verschralen de Nederlandse Rijks dansgezelschappen in de Basis Infrastructuur (BIS) en is het aandeel Nederlandse dansers bedroevend maar ook teleurstellend laag.
Dans in Nederland is een stuk populairder geworden door programma's zoals So You Think You Can Dance, The Ultimate Dance Battle, Everybody Dance Now, Project dans, Superkids en Hollands got talent. Hierdoor is ook de interesse in Nederlandse dansopleidingen toegenomen. Steeds meer scholieren kiezen ervoor een dansopleiding te volgen. Nederland biedt een breed scala aan dansopleidingen die van jazz-musical tot klassiek-modern gaan. Welke verschillende dansopleidingen biedt Nederland, voor wie zijn ze bedoeld en waar zijn ze te vinden? Bron: dance magazine
Het niveau van de huidige professionele orkesten of dansgezelschappen is (mede door de globalisering) dermate hoog, dat het noodzakelijk is om op jonge leeftijd aan een intensieve voorbereiding op een studie in het Hoger Kunst Onderwijs te beginnen om in de toekomst een rol van betekenis te kunnen spelen in het professionele werkveld. Jong beginnen betekent niet alleen veel muziek- en of dansuren draaien, maar betekent ook een sterke academische vorming gecombineerd met de juiste studiementaliteit en studiehouding. Er is een duidelijke relatie tussen “het goed op school doen” en “goed dansen/musiceren”. Het is de taak van de school om het voorbereidend kunstonderwijs te combineren met het reguliere onderwijs en daarin vooral de verbanden aan te geven. Daarin is maatwerk, flexibiliteit en expertise noodzakelijk. https://stichtingdamu.nl/nieuws/
Doelstelling van de stichting is het behartigen van de belangen van de Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs die in samenwerking met conservatoria en dansvakopleidingen (HBO) aangepaste curricula vormgeven, op basis van de zogenaamde DAMU-regeling, en alles wat daarmede in de meest
De Stichting is daarin gesprekspartner van Inspectie van het Onderwijs, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de netwerken Dans en Muziek.
https://stichtingdamu.nl/cms/wp-content/uploads/2020/10/uitleg-DAMU-website.pdf
Dansvooropleidingen i.c.m. de middelbare school
De meeste dansvooropleidingen in Nederland worden gegeven in samenwerking met basis- en voortgezet onderwijs. Het is dus (meestal) niet mogelijk om deze vooropleidingen te volgen, als je school hier niet mee samenwerkt. Naast het reguliere lesprogramma van het voortgezet onderwijs krijgen de leerlingen gedurende de opleiding elke dag lessen in verschillende dansdisciplines van vakdocenten. Net zoals de particuliere dansvooropleidingen is het doel studenten voor te bereiden op audities van Bachelor-dansopleidingen.
MBO-dansopleidingen
Vergelijkbaar met HBO-dansopleidingen word je opgeleid als uitvoerend danser voor een breed werkveld. Hiernaast wordt ook veel aandacht besteed aan theoretische vakken zoals Nederlands, Engels en anatomie. Mbo dansopleidingen worden volgens de Beroep opleidende leerweg (BOL) gegeven.
Het niveau is meestal vier en de opleiding duurt drie of vier jaar. Naast dans worden op enkele opleidingen ook zang en spel gegeven.
HBO uitvoerende dansopleidingen
Uitvoerende dansopleidingen hebben als doel dansers voor het theater op te leiden. De studenten krijgen naast dans ook zang en spel (acteren) lessen
(met uitzondering van de Nationale Balletacademie). Hbo uitvoerende dansers belanden in internationale dansgezelschappen, musicals of beginnen een eigen dansgezelschap. Naast uitvoerende dans wordt er steeds meer aandacht besteed aan choreograferen. Dit komt doordat het professionele danswerkveld steeds meer dansers vragen choreografisch betrokken te zijn in producties. De opleiding duurt vier jaar waarvan het laatste jaar bedoeld is voor stage.
Waarvan nauwelijks of geen stage begeleiding is.
Particuliere dansvooropleidingen
Voor scholieren die niet het geluk hebben, dat hun school is aangesloten bij een dansopleiding, zijn er particuliere dansvooropleidingen. Particuliere dansopleidingen zijn enorm gegroeid in populariteit en zijn kwalitatief vaak heel erg sterk. Iedereen die aan de criteria voldoet kan zich inschrijven en de opleiding volgen. De opleiding is afgestemd op audities voor bachelor dansopleidingen. De opleiding duurt meestal een jaar of kan voor meerdere jaren gevolgd worden. Lesdagen vallen meestal in het weekend of 's avonds doordeweeks. Voor alle particuliere dans vooropleidingen moet auditie gedaan worden.
De leeftijden voor toelating verschillen per opleiding. Zo hebben de 5 o’clock class en Codarts voor elke leeftijdscategorie een aparte opleiding.
De leeftijden om toegelaten te worden beginnen al bij zes jaar en kunnen oplopen tot 28 jaar.
Keuze maken dansopleiding
Elke dansopleiding heeft een website of webpagina waarop informatie is te vinden over het programma en het lessenrooster. Aan te raden is iemand te vinden die de dansopleiding volgt of heeft gevolgd. Vraag hem/haar naar zijn ervaring en advies. Elke opleiding heeft een eigen manier van lesgeven en doel. Nog een tip voor het vinden van informatie over dansopleidingen is zoeken op YouTube en Vimeo naar uitvoeringen. Door het zoeken naar de naam van de opleiding vind je al snel een aantal video’s van repetities en einduitvoeringen.